Skip to main content
CATÀLEG

En record a la nostra estimada companya, Magda Bassas Ardid

El passat 25 de maig de 2023, va morir de forma sobtada Magda Bassas Ardid, la nostra estimada companya bibliotecària.

Va néixer a Manlleu, l’any 1954, al barri de Gràcia. Llicenciada en Psicologia i en Documentació. Des de molt joveneta va estar vinculada a entitats de Manlleu, com el Movi, Grup Excursionista Manlleu, etc. Les seves inquietuds socials i polítiques la van portar a ser militant activa del PSC, esdevenint regidora de l’Ajuntament de Manlleu durant dos anys.

La seva vida passa indissolublement al costat de la seva parella Ramon Molist, un tàndem perfecte que malauradament es va quedar coix amb la mort d’en Ramon l’any 2017. Mare de dos fills, en Guillem i la Meritxell, i àvia de 3 néts.
Va treballar a Conductors Elèctrics Roqué, i a partir dels anys 90 dóna un gir a la seva carrera professional i entra en contacte amb el món de les biblioteques. Comença treballant a la Biblioteca de l’Institut Antoni Pous i Argila, i l’any 1996, tot just acabada d’inaugurar la nova Biblioteca Mossèn Blancafort al barri de Gràcia, entra a formar part de l’equip de treball de la Biblioteca de Manlleu fins a la seva jubilació.

Persona inquieta, professional, que s’il·lusionava i s’apassionava amb les novetats del món bibliotecari, era una gran bibliotecària. Lectora voraç, sobretot de novel·la policíaca, va saber recomanar mil i una lectures als usuaris de la biblioteca.
Quan va treballar a la Biblioteca Mossèn Blancafort, juntament amb Montserrat Andreu, van portar a terme projectes i activitats que van donar vida al barri: la Biblioteca al carrer, una edició del Llibre Gegant, una exposició amb documents dels ciutadans sobre la història del Barri de Gràcia i els canvis al llarg dels anys, Concerts de la coral de l’Escola Casals-Gràcia, exposicions infantils, com la que van dedicar a les Tres bessones, molt celebrada; també van portar a terme unes sessions de formació d’usuaris per a tots els alumnes de l’Escola Casals-Gràcia, així com la participació en el projecte de padrins lectors.

En els últims anys es va responsabilitzat de l’àrea infantil de la nova Biblioteca de Manlleu, fent mil i una visites escolars, amb dedicació i tendresa cap als infants.
També en l’àmbit professional va estar al capdevant del manteniment de l’Escriny, el blog d’autors i autores manlleuencs: una feina difícil, d’anar al darrera dels escriptors locals, amb insistència, rigor i bon fer. Era la reina de les llistes: a la feina sempre estava a punt per preparar llistes de llibres, repassar documents per donar de baixa i fer seguiments dels llibres que estaven en préstec, etc.

Gràcies a la seva intercessió, la família Molist Carrera va cedir a l’Ajuntament el Fons Fotogràfic Carles Molist i s’ha pogut conservar en la seva totalitat. En aquests moments el fons fotogràfic és a la Biblioteca de Manlleu, i la part de vídeos es troba al Museu del Ter.

Era una persona que s’entusiasmava amb totes les novetats tecnològiques: dominava tot el tema dels llibres electrònics, tenia tota mena d’estris per digitalitzar documents, i quan sortia una novetat que creia útil era la primera d’anar-la a comprar. La seva afició per estar al dia era impressionant!. Una vegada jubilada, els llibres, els viatges, la família i la seva estimada gosseta Mika omplien el seu dia a dia.

Per nosaltres ha estat una molt bona companya de feina, però sobretot una excel·lent companya de vida: disposada sempre a fer un favor a qui ho ha necessitat, des d’ajudar a buscar unes entrades d’un concert a una usuària, a fer canvis d’horaris imprevistos a la feina. Era la generositat en persona. Li envejàvem les ganes constants d’aprendre i d’il·lusionar-se amb tot.

Ha estat un enorme plaer treballar amb ella i tenir-la al costat. La trobarem molt a faltar. Descansi en pau.

Magda Bassas