Skip to main content
CATÀLEG

El CAP i la Biblioteca posen en marxa el projecte ‘Biblioteca de CAPçalera’

La lectura és una activitat molt beneficiosa, especialment per aquelles persones que tenen una mobilitat reduïda o dificultats de desplaçament. Els llibres són unes finestres al món que permeten viatjar tot exercitant la imaginació. Des d’aquesta perspectiva, llegir és una pràctica generadora de salut i benestar.

Aquest projecte va sorgir de la iniciativa d’una infermera del CAP de Manlleu. Quan anava a fer visita a domicili a una pacient gran molt lectora comentaven què estaven llegint i li recomanava altres lectures que després la família venia a buscar a la Biblioteca.  Poc a poc, després d’aquest cas puntual, es va anar donant forma al projecte de fer extensiva la recomanació de lectures a altres pacients. El personal de la Biblioteca i del CAP han estat pensant com es podia portar a terme i finalment ara s’ha començat a posar en pràctica.

El projecte es va incloure en el Pla Local de Salut aprovat l’any 2019, però es va haver d’aturar per la pandèmia. Finalment no ha estat fins al febrer de 2023 que  s’han reprès les converses entre els professionals dels dos serveis públics del municipi, i s’han concretat les bases de com s’havia de tirar endavant.

Biblioteca de CAPçalera té com a objectius específics: informar dels recursos que ofereix la Biblioteca de Manlleu, recomanar la lectura des dels centres de salut de Manlleu i recomanar la participació i assistència a activitats culturals que s’organitzen al municipi.

Des de la Biblioteca s’han preparat uns tríptics informatius sobre els diversos beneficis que aporta la lectura i la participació a activitats culturals en les persones. Un està destinat a públic adult i l’altre està pensat per al seu ús a pediatria, per a famílies amb fills petits. En els tríptics s’hi pot trobar tota la informació relacionada amb aquest projecte, què ofereix la Biblioteca, quins són els beneficis i hàbits saludables i molt més.

A partir de mitjan de març els professionals del CAP de Manlleu han començat a recomanar i promoure la lectura i també esperonen als seus pacients a participar a les activitats que s’organitzen des de la Biblioteca. La campanya es fa  tan a les consultes del CAP com en les visites a domicili.

El projecte Biblioteca de CAPçalera no vol deixar de banda a ningú, i és per això que va destinat a tota la ciutadania, independentment de l’edat de cada usuari.  S’ha previst que si alguna persona té dificultats de mobilitat i està atesa a casa pel personal sanitari se li oferirà l’opció que pugui rebre llibres i altres documents a casa, fent ús del préstec a domicili.

Trobareu més informació del projecte aquí.