Skip to main content
CATÀLEG

CLUBS DE LECTURA

La Biblioteca organitza diversos clubs de lectura amb la intenció de fer més viva i compartida la lectura.

El club de lectura de narrativa va començar a la Biblioteca de Manlleu l’any 2006. Al setembre de 2019 es va ampliar l’oferta d’aquesta tipologia de clubs a tres clubs més: “De tot una mica”, “De clàssics”, i “L’Escriba”. Al llarg i ample d’aquests anys s’han llegit i comentat més d’un centenar de títols:

Llibres llegits al club de lectura de narrativa 2006-2019

Podeu descarregar el tríptic informatiu aquí.

Inscripcions

A partir de 2024 hi ha dues modalitats d’inscripció:

  • Tot el curs, d’octubre a juny. Es comenten 9 llibres i es demana compromís d’assistència als inscrits. 20 places disponibles per club.
  • Lliure. Es dóna la possibilitat d’inscriure’s a una sessió de qualsevol dels clubs de lectura. Com a màxim una persona pot demanar assistir a 5 sessions. Només hi ha 2 places diponibles a cada club.

Per poder formar part d’un d’aquests clubs de lectura, sigui en una modalitat o l’altra,  cal omplir un formulari. Els trobareu a sota d’aquest paràgraf.  

El formulari de la modalitat “Tot el curs” es tancarà si els grups queden plens o si s’ha acabat el període d’inscripció, que comença a l’estiu (cal estar atents a les dates a través del web i de les xarxes socials). Si els clubs de lectura queden plens es pot passar a una llista d’espera. En el cas de la modalitat lliure, el formulari estarà obert tot el curs.

FUNCIONAMENT DELS CLUBS DE LECTURA

  • Els clubs de lectura es reuneixen amb una periodicitat mensual i són gratuïts.
  • La Biblioteca selecciona (amb el suport dels conductors) i proporciona el llibre triat per llegir. La gent que hi participa s’ha de comprometre a tornar el llibre el dia de la trobada del club de lectura per a una bona gestió dels lots de llibres.
  • Els clubs de lectura tindran una capacitat màxima de 22 persones. 
  • Tots els clubs de lectura tindran activitats associades a cada grup, i si s’escau es podrà participar a activitats dels altres dos clubs.
  • NOVETAT: dues modalitats d’inscripció
    • Modalitat tot el curs: la permanència al club assignat és per a tot el curs (setembre-juny). Qui no pugui assistir a les trobades de forma reiterada podrà ser exclòs del grup en benefici d’una altra persona.
    • Modalitat lliure: una persona pot demanar d’assistir-hi com a màxim a 5 sessions. Cal fer la inscripció com a mínim un mes abans de la sessió: la llista de les lectures és al web.

Consulteu les dates dels propers clubs de lectura a l’agenda.

CLUB DE LECTURA “De tot una mica”

Conduït per Anna Piella

Dia de trobada: 2n o 3r  DILLUNS de cada mes, a les 18h

Es llegeixen i comenten novel·les (preferentment), reculls de contes, teatre i poesia. La temàtica de les lectures és variada, així com la tria d’autors i èpoques. Els textos triats no presenten una dificultat de lectura i conviden a la descoberta d’autors i autores de totes les literatures. És l’hereu del club de lectura iniciat l’any 2006 , amb l’estil didàctic i planer de la filòloga Anna Piella.

LECTURES CURS 2024/2025

  • 7 d’octubre:
    Murgia, Michela – L’acabadora
    La Maria Listru té sis anys, tres germanes grans i una mare pobra i viuda. Viu en un poble de l’interior de Sardenya, durant els anys cinquanta. Va sovint a casa la modista del poble és una dona sense fills. Entre la nena i la modista es teixeix un vincle maternofilial. La modista també té un altre ofici, el d’ajudar a ben morir.
  • 4 de novembre:
    Barnes, Julian – El soroll del temps
    És de matinada i un home fuma al replà de casa, davant de l’ascensor. Es tracta de Dmitri Xostakóvitx, que espera, inquiet, la visita de la NKVD, la temuda policia secreta, i té encara l’esperança que se l’enduguin només a ell i no a tota la família. La novel·la recrea tres moments en què el compositor va sentir l’amenaça del Poder soviètic.
  • 2 de desembre:
    Lienas, Gemma – El fil invisible
    La Júlia marxa a França per intentar aclarir els seus dubtes vitals. Un detall en unes fotografies antigues la porten a descobrir el seu passat i, alhora, a trobar respostes per al seu futur. La reconstrucció del veritable paper d’una científica del segle XX.
  • 13 de gener:
    Hustvesdt, Siri – L’estiu sense homes
    Què passa quan el teu marit decideix fer una pausa en el matrimoni i descobreixes que la Pausa és una francesa jove? Plantejada en clau de comèdia sempre amb un peu en la tragèdia, és una novel·la sobre la guerra dels sexes, la solitud, l’amor, la utilitat de la poesia i la possibilitat de canviar.
  • 3 de febrer:
    James, Henri – Washington Square
    Catherine, una jove adinerada sense massa atractius, inicia una relació amb Morris Townsend, un jove sense escrúpols que va darrere de la fortuna de la noia. El pare de Catherine, un dèspota metge, intentarà frustrar els plans de la parella. Un magnífic retrat de la societat novaiorquesa de finals del S.XIX.
  • 3 de març:
    Morral, Noemi – Una mort i trenta-tres vides
    L’Àngel, home de bé, empresari d’èxit i alcalde d’un poble petit com tants d’altres, mor inesperadament. Aquest fet esquitxa de forma diversa a un ventall de personatges que es veuen, poc o molt, afectats per la pèrdua o per les oportunitats que genera aquest canvi. Dolor, enyorança, agraïment, desig, anhel, però també enveja, ambició, por, ressentiment.
  • 7 d’abril:
    Martin, Miquel – La drecera
    El narrador d’aquesta història, tot just sortit de la infantesa, viu en un petit poble de l’Empordà amb els seus pares, que fan de masovers al xalet d’una família benestant. Fascinat, observa la vida dels senyors i els seus fills, que habiten un món inaccessible i cada vegada més contradictori per a ell. Descriu un món que sembla perillar cada cop més, amenaçat per un nou model de vida.
  • 5 de maig:
    Punsoda, Anna – Els llits dels altres
    La Claustre atura el cotxe en una fonda de carretera de l’antiga Nacional. La visita a la seva mare l’ha deixat rebregada i necessita calmar-se. Darrere la barra, l’atén una antiga coneguda amb un passat tèrbol. L’alcoholisme del pare, l’apatia frustrant de la mare i una innocència robada que l’ha portada a perdre’s en els llits dels altres la porten a viure amb bona dosi d’humor negre.
  • 2 de juny:
    Ginzburg, Natalia – Ha anat així
    Es la història d’un amor desesperat i gelós, una confessió dictada per la dolorosa lucidesa d’una esposa que, durant anys, ha suportat les infidelitats del seu marit. Tot comença quan l’esposa agafa el revòlver del seu marit i el mata. Per què arriba a aquest punt?

Club de lectura “L’Escriba”

Conduït pels integrants de l’Escriba.

Dia de trobada: últim DIMARTS de cada mes, a les 19h.

L’Escriba és un portal web cultural que va néixer a Manlleu on es troben i barregen les passions per la literatura, el cinema, el teatre i les sèries. Recomanacions, crítiques, entrevistes i nombrosos continguts t’hi esperen. Aida Montoya, Irene Solanich, David Muñoz, David Osa, Sílvia Plana i Marc Orra ens proposen us passeig pels gèneres de la narrativa. En aquest club de lectura cada dos mesos canviarem de gènere: la distopia, novel·les del món, novel·la negra, novel·les sobres llibres, tot plegat amb un estret lligam amb les versions cinematogràfiques d’aquests textos literaris.

  • 22 d’octubre:
    Amat, Kiko – Antes del huracan
    Aquesta novel·la explora la vida de Curro, un adolescent amb problemes mentals que intenta refer-se dels traumes de la seva vida. Antes del huracán és una obra que barreja la tragèdia i l’humor per parlar de bogeria, família, classe obrera i amistat al paisatge desfet de l’extraradi amb els anys vuitanta com a teló de fons.
  • 19 de novembre:
    Soler, Francesc – El somriure dels dolfins
    El somriure dels dofins és una novel·la que narra la infantesa, adolescència i joventut d’un nen sensible i amorós condemnat a créixer en l’ambient opressiu d’un poble de comarques dels anys vuitanta i noranta, i com va poder superar el dolor. Una novel·la d’iniciació, de descoberta del món i de la pròpia identitat.
  • 17 de desembre:
    Sharpe, Tom – Wilt
    Aquesta sàtira hilarant segueix les desventures d’en Henry Wilt, un professor de literatura frustrat que es veu involucrat en un enredat malentès criminal. Amb un humor absurd i una crítica punyent a la societat contemporània, Sharpe ofereix una lectura entretinguda i memorable.
  • 21 de gener:
    Foenkinos, David – Número Dos
    La història d’un nen que va ser el segon en el càsting per al paper de Harry Potter, i com aquesta experiència va marcar la seva vida. Foenkinos reflexiona sobre el fracàs, les segones oportunitats i el destí amb el seu estil característic, ple d’humanitat i sensibilitat.
  • 25 de febrer:
    Gendry-Kim, Keum Suk – Hierba
    Un emotiu còmic que narra la vida de Lee Ok-sun, una dona coreana que va ser obligada a ser “dona de confort” durant l’ocupació japonesa. Aquesta obra visualment impactant i commovedora posa de relleu les atrocitats de la guerra i la resistència de l’esperit humà.
  • 25 de març:
    Capmany, M. Aurèlia – Cartes impertinents
    Aquest recull de cartes fictícies ofereix una visió crítica i mordaç de la societat de la seva època. Amb un estil directe i sovint provocador, Capmany reflexiona sobre temes com la política, el feminisme i la cultura.
  • 29 d’abril:
    Vigan, Delphine de – Les gratituds
    Una novel·la que explora la importància de l’agraïment i la memòria a través de la història de Michka, una dona gran que comença a perdre la parla. La seva relació amb la seva jove amiga Marie i el logopeda Jérôme revela la bellesa i la fragilitat de les relacions humanes.
  • 27 de maig:
    Orriols, Marta – La possibilitat de dir-ne casa
    El llibre ens parla de la Valentina, una corresponsal que torna a Barcelona després de gairebé vint anys fora. Barcelona és casa seva o ho és Beirut, on ha passat els últims anys? Continua sent la mateixa o alguna cosa ha canviat dins seu? Al llarg de la novel·la  veurem com la Valentina s’enfrontarà al desarrelament fruit d’aquests anys lluny de la seva família i amics, que han continuat fent la seva vida.
  • 17 de juny:
    Steinem, Gloria – Mi vida en la carretera
    Les memòries de la icònica activista feminista Gloria Steinem, on relata les seves experiències viatjant per tot els Estats Units durant dècades. Amb anècdotes inspiradores i reflexions profundes, Steinem ofereix una visió íntima i poderosa de la seva lluita per la igualtat de gènere i els drets humans.

Club de lectura “De clàssics”

Conduït per Teresa Sanglas.

Dia de trobada: 3r o 4rt o DIMECRES de cada mes, a les 18h.

Un passeig pels clàssics moderns i contemporanis de la literatura. Narrativa i teatre d’autors i autores consagrats que cal llegir i revisitar: Pla, Rodoreda, Sagarra, Mann, Flaubert, etc. Es llegiran textos coneguts que no presenten una gran dificultat. Una bona oportunitat per ampliar el cànon literari personal d’un/a bon/a amant de la literatura catalana i universal. La filòloga Teresa Sanglas ens obrirà el camí en aquest mar literari.

  • 16 d’octubre:
    Auster, Paul – Bogeries de Brooklyn
    En Nathan Glass té seixanta anys. Després d’un divorci, un càncer en estat avançat, una llarga carrera en una companyia d’assegurances a Manhattan i un estrany sentiment de solitud, es disposa a afrontar l’últim tram de la seva existència amb una certa serenitat, motiu pel qual ha decidit traslladar-se a Brooklyn.

  • 13 de novembre:
    Mansfield, Katherine – Felicitat
    Recull de relats que contenen l´exaltació, el desencant i l´amargor de la quotidianitat en una xarxa finíssima de detalls aparentment banals, en descripcions i diàlegs d´una precisió astoradora. Virgínia Woolf sentía admiració profunda cap a Mansfield.

  • 11 de desembre:
    Nemirovsky, Irene – Sang calenta
    En un poblet de la Borgonya d’una tranquil·litat aparentment inalterable, Silvio, un home gran i solitari que ha dilapidat la seva fortuna recorrent el món, es dedica a observar veïns i familiars. Un dia, però, es produeix una mort inesperada i, a poc a poc, els secrets de joventut que havien estat curosament amagats surten a la llum.

  • 15 de gener:
    Oliver, M. Antònia – Estudi en lila
    Una adolescent embarassada que ha desaparegut, una marxant d’antiguitats estafada, la Barcelona sense frens dels anys vuitanta i una detectiva mallorquina única, que, per celebrar èxits i relliscades, es compra un pintallavis per a la seva col·lecció. Es la primera novel·la protagonitzada per Lònia Guiu.

  • 12 de febrer:
    Guimerà, Àngel – L’Aranya
    Ambientada a principis de 1900, ens presenta uns personatges situats en un barri obrer de la ciutat de Barcelona. Allà ens retrata les alegries, il·lusions, desenganys, amors i desamors, la fidelitat i la traïció que viuen aquests personatges.

  • 12 de març:
    Austen, Jane – Orgullo y prejuicio
    Els Bennet  és un matrimoni amb cinc filles en edat de casar-se. La senyora Bennet pateix pel futur que espera a les seves filles quan el marit falti. La sort els canvia tot d’una quan s’assabenten que Netherfield, una gran propietat de la contrada, ha estat llogada pel senyor Bingley, un jove ric i solter, que la senyora Bennet confia que aviat buscarà muller. 

  • 23 d’abril:
    Joyce, James – Dublinesos
    Quinze relats que recreen episodis de la ciutat de l’autor. Les diverses històries s’encreuen i els personatges van i vénen, desapareixen i reapareixen, de manera que s’ha vist en aquest llibre una novel·la amb un únic personatge: Dublin.

  • 14 de maig:
    Verdaguer, Jacint – En defensa pròpia
    Jacint Verdaguer, poeta admirat i estimat, i un dels autors amb més projecció internacional, l’any 1895 va recórrer a la premsa progressista per defensar-se d’unes acusacions desproporcionades i denunciar la seva compromesa situació.

  • 11 de juny:
    Martin Santos, Luís – Tiempo de silencio
    Pedro, un jove metge investigador del Madrid dels anys 40, entra en el món obscur dels baixos fons de la ciutat. Tiempo de silencio retrata una Espanya antiquada, en la que mai passa res i incapaç d’aconseguir la modernitat científica, política i cultural.

Club de narrativa de la Llar Residència de Manlleu

Conduït per Pere Prat i Núria Silvestre

Data de trobada: no té una data fixa.

La primera sessió d’aquest club va ser el 14 de gener de 2021 en ple confinament per COVID i de forma virtual, fruit de l’interès dels residents de la Llar i de la proposta de Pere Prat. Es comenten llibres breus, de lectura plaent, que conviden a parlar de les actituds dels personatges de les històries que s’hi expliquen. El club no està obert al públic extern i és exclusiu per als residents i personal de la Llar Residència de Manlleu. Organitzat conjuntament amb Osonament.