Skip to main content
CATÀLEG

suport a la lectura

La Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA porta a terme diversos projectes de suport a la lectura. Alguns són projectats per la mateixa Biblioteca i d’altres són fets amb col·laboració amb altres institucions. Tots aquests projectes tenen en comú l’objectiu d’apropar la lectura a públics que ho necessiten.

SERPENT DE LLIBRES

Es tracta d’una activitat de foment de la lectura dirigida a alumnes de 1r i 2n d’ESO. Es va iniciar al curs 2010-2011 impulsada per la Biblioteca Municipal de Manlleu amb la col·laboració dels professors i equips directius del tots els centres de secundària de Manlleu. Consisteix en fer recomanacions de novel·les juvenils, còmics i un poema, amb l’ajuda de la dinamitzadora Caro Von Arend a totes les classes de 1r i 2n dels centres de secundària de la ciutat. S’expliquen els inicis dels llibres i si els joves els volen continuar han d’anar a la biblioteca pública o a la biblioteca del centre a buscar-los.

L’activitat arriba a uns 470 alumnes per curs. S’acompanya d’un blog on hi ha informació de tots els llibres que es recomanen: Bloc del Serpent de llibres.

Trobareu informació més detallada de l’activitat al document descriptiu de tot el projecte i al vídeo de presentació.

FOMENT DE LA LECTURA

La Biblioteca, conjuntament amb l’Oficina de Català de Manlleu del Consorci per a la Normalització Lingüística, coordina un projecte de voluntariat per donar suport a alumnes de català que tenen dificultats de comprensió lectora. Es tracta d’un acompanyament individual entre un voluntari i un o dos alumnes. Els voluntaris que hi participen, molts d’ells lectors habituals de la Biblioteca, estan adscrits al programa de Voluntariat per la llengua del CPNL. Els alumnes són persones procedents d’altres països que estan fent algun curs de català al CPNL o bé a l’Escola d’adults de Manlleu. A les sessions es fa lectura en veu alta amb l’objectiu de millorar la comprensió del text, i així, oferir un complement als aprenentatges a l’aula.

Aquest projecte es va iniciar l’any 2011, i en aquests moments disposa d’uns 10 voluntaris i uns 20 alumnes. Es fan servir llibres adaptats a la lectura fàcil.

Si vols fer-te voluntari de lectura posa’t en contacte amb la Biblioteca o amb el Voluntariat per la llengua del CPNL.

Lecxit

Lecxit és un projecte promogut per la Fundació Bofill, l’Obra Social “La Caixa” i la Generalitat de Catalunya. A Manlleu va començar l’any 2016 i s’ha implementat gràcies la col·laboració de les escoles de primària, i voluntaris i voluntàries del programa Temps x Temps de l’Ajuntament de Manlleu. La coordinació ha anat a càrrec la Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA, amb el suport de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Manlleu. Entre 10 i 14 parelles cada any es troben durant unes 10 sessions per participar al Lecxit.

La proposta es dirigeix a alumnes de 4rt de primària que tenen alguna dificultat de lectura, amb l’objectiu de fer-li retornar el gust per la lectura. Es fa un treball en parella, un alumne o una alumna amb un voluntari o voluntària, d’una hora a la setmana a la Biblioteca. Utilitzen els llibres que necessiten del fons de la Biblioteca. El voluntariat ha rebut una formació en dinamització lectora impartida per professionals de la Fundació Bofill. Voluntaris i famílies han rebut materials de suport amb informacions per a l’estímul de la lectura. Amb aquesta metodologia es busca establir un vincle entre el mentor o mentora i l’alumnat, així com un hàbit lector plaent i estimulant per part de l’alumnat.

Aquest projecte no seria possible sense la implicació de tothom, escoles, famílies, alumnes i voluntaris. És una nova mostra que amb una mica de suport tècnic la societat pot ajudar a millorar l’èxit educatiu.