Skip to main content
CATÀLEG

Més documentació manlleuenca en format digital al “Trencadís”

La Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA, gràcies al dipòsit digital “Trencadís” de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, segueix ampliant els seus continguts en hemeroteca local accessible per Internet.

La Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA amplia els seus continguts en hemeroteca local accessible per Internet amb la incorporació, consultable des de fa pocs dies, dels exemplars de Lletres amicals i de la revista El Record.

Lletres amicals és una publicació de 22 volums, mecanografiada, que va aparèixer del 1954 al 1967. El grup d’autors eren Antoni Contijoch Capdevila, Joan Castell Masallera, Josep Prat Roca, Francesc d’A. Pujol Escalé, Esteve Gaja Molist i Josep Maria Gasol Almendros, amb la col·laboració esporàdica d’altres com Joan Puntí i Collell i Llorenç Costa Canudas. Cada volum conté diversos treballs fets pels membres del grup que es dedicaven originalment a un dels integrants el dia del seu sant. Es tracta de treballs de temàtica variada: arqueologia, història, pagesia, economia, literatura, folklore, etc. Tot relacionat amb Manlleu. Cada autor mecanografiava amb còpia, mitjançant paper carbó de 6 exemplars, el mateix treball i l’obsequiava a la resta de membres. Després s’enquadernaven en un volum. És, en definitiva, una documentació de poques reproduccions i que la seva digitalització permet conservar-la a més de difondre-la.

El Record era la publicació editada per la Confraria de Puríssima Sang, organitzadora dels actes religiosos de Setmana Santa i, especialment, de la processó del Sant Enterrament. El primer número va sortir l’any 1917, quan es va reestructurar aquesta entitat, i el darrer, el número 47, és de 1972; només a la dècada de 1920 i en el període de la Guerra Civil es va interrompre la seva edició. Es trobava a les llibreries el Divendres de Dolors (divendres anterior a Diumenge de Rams). Bàsicament proporcionava el programa d’activitats del període pietós però amb els anys es va anar dotant d’articles de fons, sobre reflexions i altres discursos propis de la devoció popular així com apunts de tipus etnogràfic del Manlleu d’aquells anys.

Actualment ja es poden consultar al “Trencadís” les capçaleres digitalitzades el 2004: El Ter (1898-1901), Ideal Manlleuense  (1916), Manlleu (1928-1938) El Ter: quinzenal d’esquerres (1934-1936), Manlleu: boletín de la Delegación Local de Prensa y Propaganda (1940-1956) i Enlace (1953-1954). Posteriorment, s’incorporaven al repositori tres publicacions més Comarca (1956-1967), Comarca Sindical de Manlleu (1967-1972) i Manlleu (1972-1977), editades per la Delegació Sindical Comarcal (sindicat vertical) amb seu a Manlleu per a Osona nord. Recentment, també s’hi van afegir els números del Manlleu-publicació (1977-1996).

El repositori, a més, té un cercador intern que permet fer cerques per paraules a tots els exemplars que té digitalitzats i que comprèn gairebé tota la demarcació de Barcelona. 

Accés a les publicacions de Manlleu:

https://trencadis.diba.cat/Trencadis/search?ct=trencadis&cat=15.11

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *