La Biblioteca presenta les 20.000 noves imatges digitalitzades del Fons Fotogràfic Carles Molist

L’acte es farà el dimecres 26 de març, a les 19 h, i serà a càrrec de Xevi Vilaregut, fotògraf, Joan Roura, excol·laborador de Carles Molist i Núria Silvestre, directora de la Biblioteca.
Carles Molist i Carrera (1949-1997) fou una persona que deixà una empremta inesborrable en la vida de la població de Manlleu per la seva implicació en la vida individual i col•lectiva dels seus habitants. Per la seva vinculació amb diversos mitjans de comunicació escrits locals i comarcals, Molist va retratar la transició democràtica a Manlleu i Osona. Va ser director del diari local Manlleu-Publicació, i fotoperiodista d’El 9 Nou: la seva dedicació al món de les notícies va fer que no es fes estrany veure’l a totes hores del dia rere un succés, essent el primer a arribar al lloc dels fets.
Durant uns anys va regentar també una botiga de fotografia i per aquest motiu un 10% del total del fons correspon a reportatges d’àmbit particular (familiar, fotos d’estudi, etc.).
Tot aquest vessant professional, el va combinar amb dues passions més: el teatre i l’excursionisme. Va ser director de diverses obres del Teatre Centre de Manlleu, fent estimar el teatre a nois i noies de la ciutat, nois com els actors Lluís Soler i Xavier Boada, o com el dramaturg i guionista David Plana. També va ser monitor i coordinador del Moviment Júnior de Manlleu, impulsant l’interès per l’excursionisme i l’associacionisme juvenil entre un gran nombre de persones.
Pel seu compromís amb Manlleu el Ple municipal del dia 25 de novembre de 1997, acordà el seu nomenament com a fill predilecte de Manlleu d’acord amb el que disposa el reglament d’honors i distincions de Manlleu.
L’abast cronològic de la seva obra fotogràfica va del 1971 al 1997. La temàtica és molt diversa: actes culturals, polítics, reportatges paisatgístics, activitats de grups juvenils i de lleure, urbanisme, etc. L’abast geogràfic se centra sobretot en Manlleu i la comarca d’Osona, tot i que també hi ha alguna crònica d’algun fet polític a Barcelona així com una gran quantitat d’excursions i campaments a diversos llocs de Catalunya.
Després de la seva mort sobtada als 48 anys el fons va ser cedit per la família Molist Carrera a l’Ajuntament de Manlleu l’any 2001 i passà a formar part de l’Arxiu Municipal de Manlleu, dipositant-se a la Biblioteca Municipal de Manlleu, Espai Mossèn Blancafort. Des d’agost de 2013 el fons passà a ser gestionat directament per la Biblioteca Municipal de Manlleu.
El fons complet disposa de 150.000 negatius i 20.000 fotografies positivades en paper, i a data d’avui se n’han digitalitzat aproximadament un 57% (85.185) gràcies a diverses subvencions concedides per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
Des de 2013 una part important del fons, més de 17.000 fotografies ja es podien consultar en línia a la Memòria Digital de Catalunya. Aquest any 2024, gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya s’han pogut digitalitzar gairebé 22.000 fotografies més i se n’han afegit al repositori un volum aproximat de 20.000, que corresponen aproximadament als anys 1971 al 1985.
Aquesta tasca s’ha encarregat al fotògraf Xevi Vilaregut, especialista en gestió de documents i arxius fotogràfics.
Les fotografies estan organitzades en 30 temàtiques diferents, i a dins, es poden veure per ordre cronològic. També es poden buscar a través d’un cercador.
L’acte de presentació d’aquesta nova incorporació de fotografies es farà a la Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA el dia 26 de març, a les 19 h. Comptarà amb les intervencions de Xevi Vilaregut, com a responsable de la tasca tècnica que es presenta, de l’actor Joan Roura, que havia estat col·laborador de Carles Molist a la botiga de fotografia, i de Núria Silvestre, directora de la Biblioteca.
Es mostraran fotografies emblemàtiques de la vida associativa, cultural, política i social de Manlleu. Una bona oportunitat per fer memòria i reconèixer la tasca important de documentació gràfica que va fer Carles Molist.
Enllaç al Fons Fotogràfic Carles Molist a la Memòria Digital de Catalunya: