Doctor en Gestió de la Cultura i el Patrimoni per la Universitat de Barcelona (UB), va cursar la llicenciatura en arqueologia a l’Escuela Nacional de Antropología e Historia (ENAH) i la Maestria en Ciencias Antropológicas a la Universidad Autónoma de Yucatán (UADY).
Ha participat en diversos projectes arqueològics de l’INAH i internacionals en l’àrea maia : Yaxchilán, Oxkintok, Sayil, Kabah, T’Hó i Chac.
Ha publicat, en revistes especialitzades d’Europa i Mèxic, articles sobre la funció social de l’art maia.
L’any 1997 va estar becat per la Foundation for the Advancement of Mesoamerican Studies per dur a terme una investigació sobre la topografia i el patró d’assentament de T’Hó.
El 1998 va publicar el llibre T’Hó, la Mérida ancestral. El mateix any va fundar, a la Dirección de Desarrollo Urbano del Municipi de Mérida, el Departamento de Patrimonio Arqueológico y Natural, que va dirigir fins al juny de 2010.
Ha codirigit, amb investigadors del Centro INAH Yucatán, projectes de salvament arqueològic en àrees de creixement urbà al municipi de Mérida; així mateix va codirigir el Proyecto de Prospección Arqueológica en el Centro Histórico de Mérida, amb investigadors de l’Instituto de Investigaciones Antropológicas de la UNAM, i el Proyecto Parque Arqueo-ecológico Xoclán amb
investigadors de la Universidat de Barcelona. Aquest darrer projecte amb el finançament del Ministeri de Cultura de l’Estado espanyol i de la Generalitat de Catalunya.
L’any 2010, la seva tesi de MAESTRIA va rebre el Premi Manuel Gamio que atorga el Consejo Nacional para la Cultura y las Artes, a través de l‘Instituto Nacional de Antropología e Historia, que dona suport als millors treballs en l’àrea de planificació estratègica i gestió del patrimoni cultural.
Durant gairebé vuit anys va assumir la presidència de l’associació civil Casal Català de la Península de Yucatán, i va tenir la responsabilitat de ser representant de les Comunitats Catalanes de Mèxic, Amèrica Central i el Carib davant el Consejo Asesor de las Comunidades Catalanas del Exterior.
Destaquen entre les seves publicacions els llibres Històries dels Casals de la Xarxa de Mèxic, América Central i el Carib (2011) i Miradas catalanas en la antropología mexicana (2012).
Ha publicat articles en nombroses revistes internacionals : “Arqueologia” ( editada per l’Universitat de Buenos Aires), “Geologia” (Universitat de Rumania), “Arqueologia mexicana” (Mèxic), “Cuadernos de Arqueología de Yucatán (Mèxic), “Revista de la Universidad Autónoma de Yucatán (Mèxic)…
L’any 2012 és distingit amb el Premi Josep Maria Batista i Roca- Memorial Enric Garriga Trullols, guardó atorgat per l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) per reconèixer la tasca que porten a terme els catalanòfils i els catalans de fora per mantenir la presència catalana al món i augmentar els coneixements dels Països Catalans i la Cultura Catalana a l’exterior.
És professor a temps complet a la Facultat d’Arquitectura de la UADY.
LLIBRES PUBLICATS
(1998) T’Hó, la Mérida ancestral. Ichcanzihó: “Los de rancio abplengo”. Mérida: H. Ayuntamiento de Mérida. 64 p.
OBRES DIRIGIDES, EDITADES, COMPILADES PER L’AUTOR
(2011) (Coordinador) Històries dels casals de la xarxa de Mèxic, América [sic] i el Carib. Mérida: Casal Català de la Península de Yucatán; Barcelona: Generalitat de Catalunya. 117 p.
(2012) (Coordinació amb Campos, Mª Isabel i Esteva, Claudi) Miradas catalanas en la antropología mexicana. Córdoba (México): Escuela Nacional de Antropología e Historia; Casal Català de la Península de Yucatán. 431 p.
PARTS DE LLIBRES: CAPÍTOLS, SECCIONS, FRAGMENTS…
(1989) “El Grupo Ah Canul: Excavaciones en la Estructura CA-3”. En: Oxkintok 2. Misión Arqueológica de España en México. Madrid: Comisión del Quinto Centenario; Ministerio de Cultura. 8-17 p.
(1992) “El poder y la gloria”. En: Mundo maya, vol. 1 i 2. Cancún.
(1992) “Escultura Indígena Maya: Contorno estético y Lucha de Poder”. En: Mayab, Publicación Especial n.8. Madrid: Sociedad Española de Estudios Mayas.
(1993) “Valor estético de la escultura maya: La apreciación del símbolo en el Puuc”. En: Memorias de la tercera mesa redonda “Perspectivas arqueológicas en el mundo maya”. Madrid: SEEM.
(1998) “El estigma de la arqueología maya: Una perspectiva étnica”. En: Memorias del III Congreso Internacional de Mayistas. México: Centro de Estudios Mayas (UNAM).
(1999) “Sitios arqueológicos en la ciudad de Mérida”. En: Atlas de procesos territoriales de Yucatán. Mérida: Facultat de Arquitectura (UADY).
(1999) “La antigua T’Hó y la ciudad de Mérida”. En: Atlas de procesos territoriales de Yucatán. Mérida: Facultad de Arquitectura (UADY)
(2004) “La protección del patrimonio urbano y la prospección geofísica. El proyecto ex-Chetumalito, Mérida, Yucatán”. En: Actes del I Congrés Catalunya-América. P. 138-138. Casa América-Catalunya. Barcelona.
(2005) “Arqueología desarrollo urbano y equipamiento”. En: Memorias del I Seminario Nacional de Conservación del Patrimonio Edificado. Vol. 1 P. 87-87. Mérida, Yucatán (México).
(2009) “Proyecto de protección de zonas arqueológicas en el estado de Yucatán: Pauta Mérida-T’Hó”. En : Memoria del registro arqueológico en México. Treinta años. Vol. 1 P. 517-517. INAH, México.
(2010) “T’Hó, la Mérida ancestral: centro de un paisaje humanizado”. En : Lugar, Espacio y Paisaje en Arqueología: Mesoamérica y otras Áreas Culturales. Vol. 1 P. 361-361. IIA-UNAM, México.
(2015) “Configuración urbana de Mérida-T’Hó. Siglos XVI y XVII”, En : ACADEMIA XXII Vol. 6 P. 95-95. México: UNAM.
(2016) “La gestión del patrimonio arqueológico en los pueblos vivos”. En: Diversidad, tradición e innovación en la gestión cultural. Patrimonio y servicios culturales. Tomo 3 P. 33-50. Jalisco: Universidad de Guadalajara.
(2017) “Modelos de gestión del patrimonio arqueológico y arquitectónico: laboratorio y proyectos innovadores para su democratización”. En: Diversidad e identidad. P. 131-148. Mérida: Universidad Autónoma de Yucatán.