Skip to main content
CATÀLEG

Va néixer a Manlleu el 31 de desembre de l’any 1956.

Va fer estudis de filologia hispànica a la Universitat Autònoma de Barcelona (Girona i Bellaterra) i de lingüística a l’Escuela Nacional de Antropología e Historia (INAH-SEP) de la Ciutat de Mèxic; també cursos de doctorat a la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), sent deixeble dels maistes Otto Schumann i Ramón Arzápalo. De 1979 a 1985 viu a Mèxic, D.F., on col·labora a l’edició del manuscrit maia colonial Ritual de los Bacabes fent treballs de camp a l’Estat de Yucatán, on aplega, transcriu i tradueix textos maies de la tradició oral. El 1985 rep el premi de lingüística “Fray Bernardino de Sahagún”, que atorga la Secretaría de Educación Pública (Mèxic) per la seva tesi Consideraciones sobre la literatura oral de los mayas modernos. De 1986 a 1992 és redactor del Diccionari dels catalans d’Amèrica (4 vols.) editat per la Generalitat de Catalunya; l’any 1990 visita tots els països d’Amèrica Central per estudiar-hi la presència catalana. De 1985 a 1991 és vocal de la Sociedad Española de Estudios Mayas (Universidad Complutense, Madrid) i col·labora amb la Fundació MAPFRE-Amèrica. De 1993 a 1999 retorna a Mèxic com a investigador d’etnoliteratura maia a la “Unidad de Ciencias Sociales” de la Universidad Autónoma de Yucatán (UADY,Mérida); en aquesta segona etapa americana analitza les creacions actuals dels escriptors maies i promou i fundà el Casal Català de la península de Yucatán.

Des de 1985 ha participat en congressos internacionals de filologia, d’antropologia i de maística (Latin American Indian Literatures Association, Iberoamerikanisches Institut, Congreso Internacional de Ciencias Antropológicas y Etnológicas, Congreso Internacional de Mayistas, Los Investigadores de la Cultura Maya, Latin American Studies Association, ICA, Mesa Redonda del Mayab,…), i ha dictat conferències i seminaris de la seva especialitat a les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, de Vic, de Girona, de Bremen (Alemanya), a les Università degli Studi de Bologna, de Torino i de Siena (Italia) i a les universitats autònomes de Yucatán i de Campeche (Mèxic); també a l’Iberoamerikanisches Institut de Berlin, al Centre d’Informació i Documentació Internacional a Barcelona (CIDOB) i a l’Institut Català de Cooperació Iberoamericana (ICCI) – Casa Amèrica Catalunya. Ha publicat una cinquantena d’articles a revistes especialitzades d’Amèrica i d’Europa (Ethnica, Revista Española de Antropología Americana, Boletín Americanista, Indiana, Iberoamericana, Bulletin de la Société Suisse des Américanistes, L’Avenç, Colonial Latin American Review, Mesoamérica, Indoamericana, Revista de Catalunya) i de 1993 a 2020 col·labora amb articles d’opinió al suplement cultural Unicornio del diari “Por Esto!” (Yucatán).

Residí a Mérida (Mèxic) del 1993 a 1999, on es dedica a estudiar la problemàtica etnolingüística i la creació poètica dels maies actuals becat per la Universidad Autónoma de Yucatán. Es llicencià en Lingüística (INAH-SEP), per la Escuela Nacional de Antropologia e Historia (INAH-SEP), a Cuicuilco, Mèxic.

El 2002 és professor del Diploma de Postgrau “Món Precolombí” de la Universitat Autònoma de Barcelona.

A Manlleu va estudiar a l’escola La Salle, va promoure primeres les Festes del Barri de Gràcia (1975) i l’any 2004 va ser el pregoner de la Festa Major amb el text “Manlleu des de l’antropologia”. Del 2001 al 2005 viu a l’Empordà on compagina treballs a l’empresa turística amb les investigacions antropològiques i filològiques americanistes; des de 2006, per motius de salut i familiars, resideix entre la Garrotxa i Osona. La darrera dècada col·labora assíduament amb articles d’opinió a El 9NOU i al Diari de Manlleu, i té en fase de correcció -amb títol provisional- la novel·la Tres persones.

LLIBRES PUBLICATS

(1976) Primer desenllaç hivernal per Sant Jordi. [Manlleu]: l’autor.

(1990) Consideraciones sobre la literatura oral de los mayas modernos. México : Instituto Nacional de Antropología e Historia / CNCA. 176 p.

(1992) Paraules de les llengües d’Amèrica: aproximacions lingüístiques i literàries en català. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Comissió Amèrica i Catalunya. 138 p.

(1992) Lenguas indígenas de México y Centroamérica (de los jeroglíficos al siglo XXI). Madrid: Mapfre. 305 p.

(1992) Diccionari dels catalans d’Amèrica. Contribució a un inventari biogràfic, toponímic i temàtic. En col·laboració amb altres autors. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Comissió Amèrica i Catalunya, Curial. 4 v.

(1993) Abya-Yala. Antología de literatures americanes. En col·laboració amb altres autors. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Comissió Amèrica i Catalunya. 318 p.

(1993) Perspectivas antropológicas en el mundo maya. En col·laboració amb altres autors. Madrid: Sociedad Española de Estudios Mayas, ICI. Generalitat de Catalunya. 535 p.

(1997) U Mayathanoob ti Dzib / Las voces de la escritura (ensayos y textos de literatura maya). Mérida: Universidad Autónoma de Yucatán. 375 p.

(1997) Lenguas indígenas de México y Centroamérica (De los jeroglíficos al siglo XXI). Madrid: Fundación Mapfre-América. Edició en CD-ROm. Vol., 2, V-61.

(1998) Presencia catalana en la Península de Yucatán. Zapopan: El Colegio de Jalisco. 113 pp.

(2001) Mayas y Coloniales (Apuntes etnoliterarios para el Yucatán del siglo XXI). Mérida-Yucatan: Maldonado Eds. Del Mayo. 153 p.

(2012) Los Mayas tienen la palabra. Mérida: Gobierno del Estado de Yucatán. Secretaría de la Cultura y las Artes. 142 p.

(2020) A prop de la barana. [Manlleu]: [l’autor]. 77 p.

(2024) Lluny de l’abisme. Barcelona: Témenos. 189 p.

OBRES DIRIGIDES, COMPILADES, EDITADES PER L’AUTOR

(1988) (Redactor) 200 catalans a les Amèriques: 1493-1987: mostra del diccionari de Catalunya i Amèrica. Barcelona: Generalitat. Comissió Catalana del Cinquè Centanari del Descobriment d’Amèrica. 699 p.

(2010) (Editor amb Codony, M.)  Tradiciones Literarias Mayas /Yucatán, 1983-1984. CD (Imágenes y Grabaciones). Manlleu-Olot.

PARTS DE LLIBRES : CAPÍTOLS, SECCIONS, FRAGMENTS…

(2014) “Francesc Ligorred Perramon. 2004”. En: Manlleu, pregons de Festa Major: 1983-2014. Manlleu: Ajuntament de Manlleu. 123 p.

CONTRIBUCIONS A CONGRESSOS

(1982) Diálogo de las Américas. Sala J. Torres Bodet, Museo Nacional de Antropología e Historia: Bosque de Chapultepec, Mèxic, DF.

(1985) III International Symposium on Latin American Indian Literatures (Latin American Indian Literatures Association LAILA/ALILA). San Antonio: Texas.

(1985) I Mesa redonda Hernán Cortés en el área maya. Sociedad Española de Estudios Mayas: Toledo, Castella.

(1987) II Mesa redonda Los Mayas del norte de Yucatán. Sociedad Española de Estudios Mayas: Granada, Andalusia.

(1988) Simposio Interdisciplinario Internacional: Textos auténticos en lenguas indígenas latinoamericanas. Entre comunicación intercultural e identidad étnica. Iberoamerikanisches Institut / Preussischer Kulturbesits: Berlin, Alemanya.

(1991) III Taula rodona Perspectivas antropológicas en el mundo maya. Sociedad Española de Estudios Mayas/Comissió Amèrica i Catalunya: Girona.

(1991) Aportacions culturals d’Amèrica a Catalunya. Cicle de Conferèncias Catalunya-Amèrica: Casa de Cultura Tomás de Lorenzana, Girona.

(1992) Congrés internacional Literatura de dos mundos. El encuentro. Cátedra de Literatura Hispanomaericana: Universidad de Murcia.

(1993) V Jornades d´Estudis Catalano-Americans. Comissió Amèrica i Catalunya 1992: Barcelona.

(1993) XIII Congreso Internacional de Ciencias Antropológicas y Etnológicas (CICAE). Mèxic DF.

(1993) Trobada regional d’escriptors en llengües indígenes, Much’ Táambal ichil u aj dzíibiloob masewáal t’aano’ob. Museo Regional de Antropología: Mèrida, Yucatán

(1993) V Encuentro sobre investigaciones en ciencias sociales. Unidad de Ciencias Sociales-UADY: Mèrida, Yucatán.

(1994) Trobada de Cultura Maia, Homenaje a Gerardo Can Pat. Unidad Regional de Culturas Populares: Yotholin, Yucatán.

(1994) IV Encuentro Internacional: Los Investigadores de la Cultura Maya. Universidad Autónoma de Campeche: Campeche.

(1995) Simposi internacional: Culturas marginadas y procesos de modernización en América Latina. Universität Zürich, Centro S. Franscini/ETH Zürich: Monte Verità, Ascona-Suïssa.

(1995) Tercer Congreso Internacional de Mayistas. Centro de Estudios Mayas, IIF-UNAM, Universidad de Quintana Roo: Chetumal, Quintana Roo.

(1995) 2º Encuentro de Escritores en lengua maya. Unidad Regional de Culturas Populares: Kantunilkin, Quintana Roo.

(1996) Evento Conmemorativo del Primer Congreso Feminista de Yucatán: El sueño de la liberación ochenta años después. Unidad de Ciencias Sociales, UADY: Mèrida, Yucatán.

(1996) Encuentro Cultural El nacimiento de dos naturalezas: lo criollo y lo mestizo en Hispanoamérica. Facultad de Ciencias Antropológicas, UADY: Mèrida, Yucatán.

(1996) “La literatura y la lingüística en la investigación antropológica regional”. En: 1ª Semana Cultural de la Facultad de Ciencias Antropológicas. (Sociedad de Alumnos), UADY: Mèrida, Yucatán

(1996) XIV Encuentro de Cultura Maya. Unidad Regional de Culturas Populares-ICY: Espita.

(1997) “La tradición literaria maya: un valor étnico y cultural futuro”. En: Inauguració del Taller Literari en Llengua Maia Yaajal K’in. Valladolid: Yucatán.

(1997) XX International Congress Latin American Studies Association (LASA). Guadalajara: Jalisco.

(1997) Muuch’ Tambal Ti’al Masewal Aj Ts’iibo’ob / Encuentro Peninsular de Escritores Mayas (Dirección General de Culturas Populares / Instituto Quintanarroense de la Cultura / Programa de Lenguas y Literatura Indígenas). Bacalar: Quintana Roo.

(1997) Congrés Internacional Commemoratiu dels 150 anys de l’inici de la Guerra de Castas, Una Guerra sin fin: los cruzoob ante el umbral del milenio. Colegio de Antropólogos de Yucatán, A.C.: Mèrida, Yucatán.

(1997) Jornades Paraula Amiga (Literatures Mexicanes). Associació d’Escriptors en Llengua Catalana: Barcelona.

(1997) La cultura maya: pasado y presente. Facultat d’Educació, Universitat de Vic: Barcelona.

(1998) I Congreso Regional de Investigadores en Ciencias Sociales. Facultad de Ciencias Antropológicas-UADY, Colegio de Antropólogos de Yucatán, A.C.: Mèrida, Yucatán

OBRES PUBLICADES A REVISTES

(2010, abril) “Memòries culturals, exilis i versos. (El cas dels germans Perramon Torrús)”. En Revista de Catalunya, núm. 260, 79-95 p.