Skip to main content
CATÀLEG

PLA ROVIRA Ramon (Manlleu, 1887 – Cabrera de Mar, 1973)

27 octubre 2014

Fill de Manlleu, va néixer el 16 d’abril de 1887.

Fill gran d’una família nombrosa, els seus pares treballaven al tèxtil i varen traslladar-se, per raons de feina, a Ripoll. Allà fou on començà a treballar.


De Ripoll varen anar a Teià i després a Cabrera de Mar, a la fàbrica Ordeig, on van treballar-hi sis membres de la família.


Tenia 15 anys quan va arribar a Cabrera de Mar, i es va enamorar del poble només veure’l. Li agradava molt llegir i el teatre, i va arribar a dirigir el grup escènic de la sala l’Atlántida. S’inspirava amb facilitat per a escriure : la gent li demanava poemes : per donar el ram a una núvia, per a un matrimoni.


Va ser encarregat de la fàbrica durant molts anys i pràcticament hi dedicà la vida. Li varen concedir la medalla al Mèrit en el Treball i la rebre a Madrid.


Ja de jubilat, va anar auto-publicant-se els seus poemes, llibre a llibre, venent-los a coneguts i amics.


A pesar de no haver pogut estudiar gaire, va anar seguint aprenent durant tota la vida. Feia una poesia molt metòdica. L’amistat el va unir amb mossèn Pere Ribot, que va ser vicari a Cabrera de Mar.


Es va casar amb Eulàlia Mompart, de la casa de pagès de can Jover. Varen tenir quatre fills : Montserrat, Josep, Ramon i Sebastià.

LLIBRES PUBLICATS

(2006) L’avi Pla : antologia poètica. [Cabrera de Mar]: L’Ajuntament, 88 pp.